چهارشنبه ۱۴ فروردین ۱۳۹۲ - ۰۹:۲۷
۰ نفر

همشهری آنلاین: اخیرا آب آکواریوم‌ها با یک تکنولوژی نوین بر اساس استفاده از دیودهای نورافشان (UV-LED) و فتوکاتالیزور (photocatalysis) تصفیه می‌شوند. به عبارت بهتر حالا می‌توان پرسید که آیا کلر جای خود را به تکنولوژی جدید تصفیه آب خواهد داد؟

water

دستگاه‌های تصفیه آب از طریق برنامه‌های تحقیقاتی اروپایی توسعه پیدا کرده‌اند و مراکزی چون انستیتو تکنولوژی کارک (Cork Institute of Technology) در ایرلند بر روی این موضوع تحقیق می‌کنند.

به گزارش یورو‌نیوز پاتریک دانلوپ، محقق دانشگاه اولستر (University of Ulster) می‌گوید: "با استفاده از تابش اشعه ماورای بنفش بر روی دی اکسید تیتانیوم (titanium dioxide /TiO2) ما دانه‌های کوچک را در حوزه‌های شیشه‌ای بارگذاری می‌کنیم. آب از مخزن آکواریوم گذشته به رآکتور می‌رود و وارد یک محفظه مارپیچی که از دی اکسید تیتانیوم پوشش داده شده عبور می‌کند و با یک پمپ دوباره وارد آکواریوم می‌شود."

تابش اشعه ماورای بنفش معمولا در تصفیه آب مورد استفاده قرار می‌گیرد چرا که این پرتو باکتری‌ها و ویروس‌ها را از بین می‌برد. اما سیستمی که در حال حاضر برای تصفیه آب به کار می‌رود استفاده از لامپ‌های جیوه‌ای است که بسیار گران بوده و برای محیط زیست نیز مضر هستند.

محققان موسسه تحقیقاتی تکنولوژی کارک ایرلند بر روی لامپ‌های دارای دیودهای نورافشان که از خود اشعه ماورای بنفش متصاعد می‌کنند تحقیق می‌کنند. اولین موضوع در این فرآیند تصمیم گیری درباره میزان طول موج اشعه ماورای بنفش است.

pure

لیام لیوایز، محقق موسسه کارک می‌گوید: "نور از این دستگاه خارج می‌شود به سمت فیبر و دستگاه ردیاب (detector) می‌رود از ردیاب تصویری دریافت می‌کنیم که بر روی صفحه نمایش داده می‌شود که درباره شدت و نحوه پخش نوری که از دیودهای نورافشان خارج می‌شود به ما اطلاعات می‌دهد. ما این داده‌ها را برای تنظیم دستگاه و استفاده بهینه از آن بکار می‌بریم. این اطلاعات میزان ورودی دستگاه را نیز مشخص می‌کند."

ناتالیا ربرووا، متخصص مدل سازی کامپیوتری (computer modelling) می‌گوید: "ما نور اشعه ماورای بنفش را تنظیم می‌کنیم. میزان پرتوهای متصاعد شده به منظور تعیین مناسب فاصله بین اشعه و سطح آب اندازه گیری می‌شود. سرعت واکنش‌های شیمیایی به میزان شدت اشعه ماورای بنفش بستگی دارد. بدین ترتیب ما قادریم میزان سرعت تصفیه آب را اندازه گیری کنیم."

تکنولوژی دیودهای نورافشان که از نیمه رساناها برای تولید نور مصنوعی بهره می‌برند در حال گسترش است. برای پخش اشعه ماورای بنفش نیز از این تکنولوژی استفاده می‌شود.

نیال بولستر، از دست اندرکاران پروژه می‌گوید: "استفاده از تکنولوژی دیودهای نورافشان به طرز قابل ملاحظه‌ای بالا رفته است ما تقاضاهای بیشتر و بیشتری از افرادی که در حال حاضر از این تکنولوژی استفاده نمی‌کنند اما در جریان پیشرفت آن هستند تا بتوانند در زمان مناسب از این تکنولوژی استفاده کنند، دریافت می‌کنیم."

فوتوکاتالیزر برای از بین بردن مواد مضر و آلاینده (pollutants) بسیار مفید است. قدرت اثر تابش اشعه ماورای بنفش بر روی دی اکسید تیتانیوم برای تصفیه آب بیشتر از کلر است.

هنگامی که باکتری‌ها در سطح آب فعال هستند به کمک فوتوکاتالیزور غیر فعال می‌شوند.

ابتدا مراکز تحقیقاتی در نظر داشتند سیستمی برای شرکت‌های بزرگ تولید کنند. اما سپس ایده مربوط به ساخت راکتوری که تعادل زیست محیطی در آکواریوم‌ها را حفظ می‌کند مطرح شد.

جان پروچازکا، مهندس شیمی می‌گوید: "مواد تولیدی صنعتی تا حدی می‌تواند به طور موثر مواد آلاینده را از بین ببرد. اما در مواقعی که از بین بردن آن‌ها توسط این مواد دشوار است استفاده از فوتوکاتالیزور بسیار موثر خواهد بود. ما متوجه شدیم که برخی از شرکت‌ها و کارخانجات بزرگ موافق استفاده از این مدل پاکسازی و تصفیه نیستند زیرا هزینه بسیار بالایی دارد و در دراز مدت استفاده می‌شود."

این تکنولوژی قابلیت توسعه به دستگاه‌های بزرگ تصفیه آب و استفاده در صنایع را خواهد داشت.

کد خبر 207149
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز